Excavacions arqueològiques a Penya Negra

Després de 27 anys sense excavar, el passat dia 25 d’agost van començar els treballs arqueològics al jaciment de Penya Negra, entre el barranc del Castellar i la Bigotilla, a l’intern de la serra de Crevillent, a iniciativa de la Universitat d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments més importants del Bronze Final i del període Orientalitzant de tot el país. Els treballs d’excavació i restauració van estar dirigits pel catedràtic de la UA Alberto Lorrio.

excavacions penya negraEn 1987 el catedràtic Alfredo González Prats finalitzava les excavacions arqueològiques iniciades en 1976 al jaciment de la Penya Negra, deixant al descobert i donant a conèixer part de l’extens poblat que allà va existir. Al mes d’agost de 2014, quasi tres dècades després, retornaren les activitats arqueològiques baix la direcció del catedràtic Alberto J. Lorrio Alvarado, que tenen com a objectiu, també, la restauració i la musealització d’una de les zones excavades dins del projecte ”En los confines de Tartessos: la ciutat protohistórica de Penya Negra” des de la Universitat d’Alacant.

El gran poblat de la Penya Negra va estar habitat de forma continuada entre els anys 850 i 550/535 a.e.c. (períodes del Bronze Final i Ferro Antic). Els seus habitants visqueren en els primers segles d’ocupació (IX–VIII a.e.c.) en cases ovals o circulars construïdes amb argila roja mentre que, a partir del segle VIII a.e.c., tenen lloc una serie de remodelacions i les cases passen a ser d’una estructura més solida, erigides a partir d’un sòcol de pedres i parets de fang de tàpia o tovots, sent de planta rectangular, quadrada o adaptades al propi entorn. Les fortes pendents de la zona que dificultaven l’hàbitat, eren retallades i condicionades amb un mur de contenció generant una plataforma estable per a construir les cases. Durant les excavacions d’aquest estiu, s’han documentat dues grans cases de planta rectangular amb mur mitger compartit i, també, una casa amb diversos compartiments superposada a fases d’hàbitat anteriors, determinades per la existència de dues cases ovals o circulars de parets d’argila roja.

La Penya Negra es constitueix com l’assentament dominant del territori que actualment ocupa part de les comarques del Baix Vinalopó i Baix Segura, controlant les vies de comunicació dels rius Vinalopó i Segura. De base agropecuària i amb una important artesania metal·lúrgica del bronze elaborant espases, puntes de llança, destrals, corbelles i agulles entre altres objectes. Va gaudir també d’un intens comerç amb l’assentament fenici de La Fonteta, ubicat a les dunes de Guardamar del Segura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s