Ara fa tres anys, la Colla ecologista-cultural “el Campanà” va aconseguir que l’Ajuntament de Crevillent traslladara els contenidors de sant Pasqual al capdavant del dipòsit de vehicles. Acabava, així, un any de mobilitzacions i accions per a transformar un espai, que ha estat ple de brossa durant dècades, en un indret net i verd.
Tot va començar a mitjans de 2010 on, companys del Centre Excursionista de Crevillent junt amb els agents forestals, comencen els tràmits per informar a la Conselleria de Medi Ambient dels contenidors instal·lats en aquest indret de la serra baixa. Un indret catalogat com a Mont Públic, LIC i ZEPA en la Xarxa Natura 2000, i Via Pecuària “Vereda del Fondó de les Neus”.
A l’informe presentat a la Conselleria de Medi Ambient, es notificava de les incompatibilitats d’estes activitats amb les d’uns contenidors, segons dicten la Llei Forestal 3/1993, de la Comunitat Valenciana, al seu article 12 capítol V, i la Llei 3/1995, de 23 de març, de Vies Pecuàries. Aleshores, la màxima administració valenciana va instar a l’Ajuntament a buscar alternatives per a un nou indret dels contenidors. Però aquest no va moure un dit.
Tots aquestos precedents arribaren a la Colla el Campanà a finals de 2010. El col·lectiu ecologista va decidir, aleshores, denunciar al SEPRONA aquestes irregularitats. En l’informe presentat, la Colla va esmenar les accions prèvies ja realitzades, a més d’aportar noves informacions i diverses propostes d’actuació.
La Colla el Campanà va proposar el trasllat dels contenidors a l’antic dipòsit de vehicles, el qual podria convertir-se en un nou punt net. Pel que sembla, la denúncia i la propostà no agradà a l’Ajuntament, i va tractar al col·lectiu de mentider. No obstant això, en gener de 2011, netejaren la zona i la cercaren, cosa que només solucionava part del problema.
Després de mesos de reunions i instàncies debades, al maig de 2011, la Colla va decidir començar una campanya de recollida de signatures que duraria tot l’estiu, aconseguint-ne més de mig miler. En octubre del mateix any, l’Ajuntament, en la seua tossuderia i prepotència, no cedí en la utilització del dipòsit de vehicles com a punt net però, a la fi, va habilitar un espai al seu davant per a instal·lar allí la nova ubicació dels contenidors.
S’aconseguia, així, una victòria ambiental per a tots els crevillentins que van veure, després de dècades, aquest espai lliure de brossa. En pocs mesos, la vegetació començava a aflorar i, en febrer de 2012, aquestos terrenys foren reforestats amb espècies autòctones. En l’actualitat, es pot comprovar com l’indret ha estat completament regenerat i, al lloc on ans tan sols havia brossa, avui hi ha un xicotet espai de sotabosc.
Arran d’aquesta acció, la Colla el Campanà es va proposar realitzar un mapa d’abocadors i femers il·legals en el terme de Crevillent, publicant-lo a finals de 2012 en el seu web, i ubicant un total de 23 femers espontanis en les rodalies de la població. Un número que fa, si més no, plantejar-se molts aspectes respecte a la gestió de la brossa en Crevillent. MCR